Natura

Cielak – najważniejsze informacje

Ponad 98% zwierzęcia wołowego jest wykorzystywane podczas jego przetwarzania. Około 45% zwierzęcia jest wykorzystywane do produkcji mięsa, a reszta do innych produktów ubocznych, w tym skóry, porcelany, kleju, folii, mydła, leków, insuliny, żelatyny.

Mięso z bydła nazywane jest wołowiną. Przeciętny Amerykanin zjada około 65 funtów wołowiny rocznie.

Zabawne fakty

  • Bydło produkuje około 25 miliardów funtów mięsa każdego roku.
  • Łączna wartość przemysłu bydła i wołowiny wynosi 200 miliardów dolarów.
  • Ze skóry jednej krowy można zrobić 144 piłki baseballowe, 20 piłek futbolowych lub 12 piłek do koszykówki.
  • Disneyland (CA) sprzedaje ponad 4 miliony hamburgerów każdego roku.

Historia bydła

Nie tak dawno temu bydło było wykorzystywane do wielu celów, w tym do produkcji mięsa, mleka i pracy. Dziś bydło mięsne hoduje się przede wszystkim po to, by dostarczać ludziom mięso i setki użytecznych produktów ubocznych. Większość bydła wypasa się na pastwiskach, które są strome, pagórkowate, suche lub skaliste i nie nadają się do budowy domów lub uprawy roślin. Głównym powodem, dla którego bydło jest hodowane w różnych klimatach i miejscach na całym świecie, jest fakt, że może ono rozwijać się na niskiej jakości paszach i trawach z pastwisk.

Bydło wywodzi się od dzikiego przodka zwanego turem. Tury były ogromnymi zwierzętami, które pochodziły z subkontynentu indyjskiego, a następnie rozprzestrzeniły się w Chinach, na Bliskim Wschodzie, a w końcu w północnej Afryce i Europie. Tury są jednym ze zwierząt namalowanych na słynnych ścianach jaskini w pobliżu Lascaux we Francji. Ludzie zaczęli udomawiać tury między 8 000 a 10 000 lat temu. Bydło zostało udomowione po owcach, kozach, świniach i psach.

Bydło zostało po raz pierwszy sprowadzone na zachodnią półkulę przez Kolumba podczas jego drugiej podróży do Nowego Świata w 1493 roku. Hiszpański odkrywca Hernando Cortez zabrał potomstwo tego samego bydła do Meksyku w 1519 roku. W 1773 r. Juan Bautista de Anza przywiózł 200 sztuk bydła do Kalifornii, aby zaopatrzyć wczesne misje kalifornijskie.

Niesamowite żołądki kotów

Bydło to przeżuwacze. Oznacza to, że mają jeden żołądek z czterema oddzielnymi komorami. Ich układ trawienny pozwala im trawić materiał roślinny poprzez wielokrotne wymiotowanie i ponowne przeżuwanie go jako śliny. Ten proces trawienia umożliwia bydłu odżywianie się trawami, inną roślinnością i paszą. Krowa przeżuwa swoją pałeczkę przez około osiem godzin dziennie. Kiedy zwierzę żuje swoją paszę, jest to oznaką zdrowia i zadowolenia. Do innych zwierząt przeżuwających należą jelenie, łosie, owce i kozy.

Cykl życia

Wielu hodowców prowadzi hodowlę krów i cieląt. Utrzymują oni stado krów, które mają produkować cielęta. Krowy są hodowane w celu ocielenia się na wiosnę lub jesienią. Krowy, podobnie jak ludzie, są w ciąży przez dziewięć miesięcy.

Noworodek

Przy urodzeniu cielę waży średnio 70-80 funtów.

W ciągu pierwszych kilku godzin po urodzeniu, nowonarodzone cielęta wstają i chcą się karmić.

Siara, pierwsze mleko krowy po urodzeniu, jest bardzo ważna dla noworodka i powinna być spożywana tak szybko jak to możliwe.

Siara zawiera przeciwciała ważne dla noworodka i ma dwa razy więcej kalorii niż zwykłe mleko.

Cielęta rodzą się bez ochrony przed chorobami, więc ich przeciwciała pochodzą z mleka matki.

Cielęta wchłaniają przeciwciała z siary bezpośrednio do krwiobiegu przez pory w jelitach. W ciągu pierwszych kilku godzin ścianki jelit zaczynają się zagęszczać, a pory zamykają się. Do szóstej godziny życia mogą one wchłonąć tylko ułamek tego, co jest im potrzebne.

Po napełnieniu żołądka cielęta mogą mieć ochotę na zabawę.

Cielęta

Przez pierwsze trzy tygodnie życia cielęta piją tylko mleko matki, ponieważ ich żwacz nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Żwacz jest jedną z komór żołądka u zwierząt przeżuwających. Ludzie nie mają żwacza. Między 3 a 8 tygodniem cielę przechodzi okres przejściowy, w którym zaczyna jeść trochę siana i trawy razem z mlekiem. Po ośmiu tygodniach żwacz cielęcia powinien być w pełni sprawny. Od urodzenia do dorosłości żwacz powiększa się 25-krotnie.

Oznakowanie, znakowanie i znaki szczególne

Nowo narodzone cielęta są powszechnie kolczykowane. Każdy kolczyk ma swój indywidualny numer, który pomaga hodowcy w kojarzeniu matki z młodym oraz w śledzeniu cielęcia przez całe jego życie. W ciągu kilku pierwszych miesięcy życia cielęta są znakowane. Oznakowanie jest znakiem identyfikacyjnym dla bydła. Może to być znak z gorącego żelaza lub znak zamrożony. W niektórych gospodarstwach stosuje się dodatkowo znakowanie zwierząt. Podczas brandingu wszystkie cielęta są szczepione, aby zapobiec chorobom. Młode cielęta płci męskiej są kastrowane w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia. Po kastracji określa się je mianem wołów.